دولت دینی و عوام
در نقد توقیف فیلم رستاخیز توسط سازمان سینمایی
دولت دینی و عوام
در نقد توقیف فیلم رستاخیز توسط سازمان سینمایی
خبر ساده و مایوس کننده بود فیلم سینمایی رستاخیز که با طی مراحل قانونی از روز چهارشنبه بیست و چهارم تیرماه اکران شده بود، فقط شش ساعت پس از آغاز نمایش توسط سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توقیف شد. یک روز پیش از این اطلاعیه حیرت آور، دکتر حجت الله ایوبی ریاست سازمان سینمایی در مصاحبه ای از تکثر آرای فقیهان شیعی سخن گفت و اشاره کرد که قبول و تمسک به یکی از ارای فقها به منزله بی احترامی به صاحبان دیگر فتوا نیست. این سخن نغز بارقه ی امیدی در دل نواندیشان دینی ایجاد کرد تا یکبار دیگر نوگرایی بتواند با قبول چارچوب های شریعت راه تازه ای برای زندگی در این جهان پر تحول در افکند. اما و هزار اما که گرچه دولت تدبیر و امید در عرصه سیاست خارجی چابک و راهوار اما در سیاست داخلی و فرهنگ هنوز محافظه کار و ناکارآمد است.
اینکه عقبه و حامیان دولت پاک دست تاریخ ایران زمین هم چنان با فضا سازی های رسانه ای برخوردار از رانت های پیشین و دست درازی هایشان به بیت المال به تحریک بیوت فقها و مذهبیون ساده دل می پردازند البته به خودشان مربوط است.( چرا که در دانش سیاسی اموخته ایم که باید حرف گروهای فشار را شنید اما نباید جز به قانون عمل کرد)اما اینکه دولت تدبیر و امید زیر بار این فشار های نابخردانه، امید را در جامعه ایرانی تلف می کند هرگز بخشوده نیست.
تاریخ اسلام و ایران از فتاوای این چنینی فقیهان (در مذمت نوگرایی) کم ندارد. همان گونه که در حرمت دوش حمام، آموزش دختران، رای زنان و دریافت شناسنامه و استحباب قمه زنی خوانده ایم و شنیده ایم. اجرای این فتاوای متفاوت و گاه متناقض با زندگی جاری بر دوش مقلدان، امری مختارانه است اما اینکه دولت اسلامی خود را مکلف به اجرای تمامی فتاوای فقها بداند نه ممکن است و نه مطلوب. ممکن نیست چون در این عرصه از هر گونه اقدام و عمل پیش برنده ای باز می ماند و مطلوب نیست چرا که اداره جامعه و البته جامعه متکثر و پر ارتباط امروزین با امساک و رهبانیت و ریاضت ره به جایی نخواهد برد و دین رحمت محمدی (صلوات الله علیه) و شریعت سمحه و سهله ان حبیب خدارا وارونه جلوه می سازد و این یعنی در تناقض آشکار با ماموریت تشکیل حکومت دینی! نباید فراموش کرد که حکم حکومتی(فتوای نواندیشانه) آیت الله خامنه ای در مذمت و حرمت قمه زنی (در سال ١٣٧٣) در حالی صادر شد که اغلب فقها بر بلا مانع بودن و پاره ای نیز بر استحباب این رفتار وهن آمیز تاکید می کردند!
با شنیدن خبر توقیف فیلم رستاخیز به یاد گفته مرحوم مطهری در مقاله سازمان روحانیت می افتم که آفت روحانیت شیعی را عوامزدگی دانسته بود. انجا که گفت:روحانیت ما در اثر آفت عوام زدگی نمی تواند پیشرو باشد و از جلو قافله حرکت کند!( مجموعه آثار، ج ٢۴، صفحه ۴٩٩)
سید محسن هاشمی